Ik geef bloed!

Ik ben bloedmooi. Maar dat wisten jullie natuurlijk al. Wisten jullie ook dat ik bloedserieus ben, en bloedfanatiek? En dat allemaal door een keer of 2-3 per jaar een  roze koek te eten. Huh? Een roze koek ja! Die krijg je namelijk nadat je gedoneerd hebt… om aan te sterken zeg maar. Ben je benieuwd wat bloeddonor zijn nou precies inhoudt? Lees verder!

SQ-18-08-socials-FB-24Sow, die komt even binnen he!? 1 op de 7.. kijk eens om je heen, dat is best veel toch. Stel je voor. Jij, of een dierbare van je, is die persoon en heeft baat bij het bloed dat een donor afgegeven heeft. Dat is toch mooi? Want met één donatie worden al drie patiënten geholpen.. en 35 donaties samen kunnen een mensenleven redden! Dat is toch bizar?

Maar hoeveel bloed is er dan echt nodig? In 2017 waren er ruim 300.000 bloeddonors in Nederland, die samen verantwoordelijk waren voor meer dan 400.000 donaties. De meeste donors hebben bloedgroep 0, en dat is handig.. want die kan aan iedereen worden gegeven. Ik had zelf geen flauw idee welke bloedgroep ik heb, maar dat wordt bij je eerste donatie gelijk getest. Zelf heb ik bloedgroep B+, een vrij zeldzame bloedgroep waar niet heel vaak vraag naar is.. vandaar dat ik ook niet te vaak om donatie gevraagd wordt (2-3 keer per jaar).

SQ-18-08-socials-FB-21Zo’n donatie, hoe gaat dat dan? Je krijgt een oproepkaart thuis gestuurd, en dat betekent dat je in de komende twee weken bloed mag geven. De bloedbank is op verschillende tijden open en ook in de avonden. Je hoeft geen afspraak te maken, er is gewoon een vrije inloop. Voor een bezoekje aan de bloedbank moet je ongeveer een uurtje uittrekken, het bloed geven zelf duurt 10-15 minuten. Voordat je gaat doneren vul je een vragenlijst in, om te controleren of je wel bloed mag geven. Er wordt o.a. aan je gevraagd of je onlangs in het buitenland bent geweest, of je medicijnen hebt gebruikt maar ook hoe je seksueel contact is geweest. Dit kan natuurlijk allemaal best van invloed zijn op (de kwaliteit van) je bloed. De donatie.. tsja.. dat gebeurt (natuurlijk) met een naald. Dus daar moet je niet bang voor zijn. Je gaat lekker liggen op een bankje, en laat de machine zijn werk doen. Na de donatie pak je nog even je rust.. en trakteer je jezelf op die welverdiende roze koek natuurlijk!

SQ-18-08-socials-FB-18

OK, gedoneerd. En dan? Gelijk na je donatie wordt het bloed  gescheiden in drie aparte componenten: rode bloedcellen, plasma en bloedplaatjes. Iedere soort heeft een ander doel. Zo gaan rode bloedcellen vaak naar mensen die veel bloed verloren hebben (bv. na een ongeluk), maar ook naar mensen die zelf geen rode bloedcellen kunnen aanmaken. Bloedplasma gaat naar mensen met brandwonden en groot bloedverlies. Ook wordt dit gebruikt voor het maken van medicijnen. En bloedplaatjes gaan voornamelijk naar mensen met een kwaadaardige bloedziekte, door de chemo wordt namelijk het beenmerg vernietigd dat bloedplaatjes aanmaakt.

Meer informatie? Bezoek de website van Sanquin.. en wordt ook donor! 🙂

handtekening

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.